Voetmassage en Voetenbad

Behandeling van de voeten maakt gebruik van de TCG theorie en heeft zowel een genezende alsmede preventieve werking. Deze methode heeft helemaal geen bijwerkingen en is onder te verdelen in: massages en baden. De voeten zijn ‘het tweede hart’ van het lichaam en kunnen zeer gericht de gezondheid van het gehele lichaam bevorderen. De behandelingen zijn grofweg onder te verdelen in drie soorten: Het warme bad, de voetmassage en het kruidenbad.


De TCG neemt het preventieve gezondheidsaspect dat uitgaat van de voeten zeer serieus. Alle organen en ingewanden hebben hun reflexzone op de voeten. Zes van de twaalf meridianen, het verbindingsnetwerk van alle organen en ingewanden, zijn terug te vinden op de voet. De drie voetyinmeridianen beginnen er terwijl de drie voetyangmeridianen er eindigen. Beide voeten hebben meer dan 60 acupunctuurpunten in totaal die allemaal het interne landschap en de externe invloeden met elkaar verbinden. Als u regelmatig voor het slapen gaan uw voeten wast met warm water dan kunt deze punten stimuleren. Hierdoor bevordert u de circulatie van qi en bloed, versterkt u de werking van de organen en ingewanden en opent u de meridianen van het gehele lichaam. Zo kunt u ziekte verdrijven en het lichaam versterken, qi voeden en stagnatie oplossen. Volgens de moderne geneeskunde zijn de voeten ‘het tweede hart’, de voeten zijn d.m.v. talloze zenuwuiteinden zeer nauw verbonden met de hersenen en door deze kanalen gaat een hoop informatie met betrekking tot uw gezondheid. Vandaar dat het vaak wassen van de voeten met warm water de weerstand kan verhogen en het immuunsysteem kan versterken, waardoor uw een lang en gezond leven kunt genieten.


Vanuit een TCG standpunt zou u ook nog kruiden toe kunnen voegen aan het bad voor een nog specifieker therapeutisch resultaat. De optimale temperatuur voor een voetenbad ligt tussen de 40 tot 50 graden Celsius. Zorg dat de enkels ook net onder water staan voor een optimaal resultaat. Doe dit voor zo’n 5 tot 10 minuten. Masseer lichtjes tijdens dit badje met beide handen uw voeten, eerst de wreef en daarna de zool. Dit is goed voor de plaatselijke bloedvaten en zenuwen. Hierdoor versnelt de circulatie en wordt de afvoer van afvalstoffen en de toevoer van bouwstoffen bevordert. Als u dit over een langere periode volhoudt heeft u niet alleen profijt van de preventieve werking, maar ook voor hen die lijden aan insomnia, duizeligheid, etc. veroorzaakt door het zenuwstelsel zullen merken dat hun klachten afnemen. Verder kunt u afhankelijk van de kruiden griepklachten voorkomen, gewrichtspijn bestrijden, onstekingen te lijf gaan, etc.


Voettherapie, van warm water tot kruidenbad samen met wetenschappelijke massage technieken, is met recht een eenvoudige, goedkope, moeiteloze, betrouwbare methode om zelf in goede gezondheid te blijven. Vandaar het gezegde:” Voor het slapen gaan een bak heet water” om deze goede gewoonte te onthouden. Verder geldt ook het volgende voor de vier seizoenen:
Als men in de lente de voeten in een Chinees kruidenbad dompelt dan wordt uw Yang energie gestimuleerd en opent het zich.


Wanneer men in de zomer een Chinees kruidenbad neemt, voorkomt u dat u wordt bevangen door de warmte.
In de herfst verhoogt u uw energie van de Longen en de Dikke Darm en worden deze tevens goed gereinigd
In de winter verwarmt het kruidenbad uw buik.
 


 
 


Site Map

* Nek klachten
* Schouder klachten
* Rug klachten
* Afvallen
* Stop met roken
* Hooikoorts
* Slaaploos
* Tenniselleboog
* Eczeem
* Reumtoide
* Depressie
* Spanning
* R.S.I (Repetitive Strain Injury)
* Tinnitus (oorsuizingen)
* Hoge bloeddruk
* Astma / CARA
* Hoesten
* Maagzweer
* Suiker ziekte
* Hoofdpijn *Menstruatieklachten
* Stress