Wat is Orthopedie - Tuina

De Tuina-technieken zijn gebaseerd op een diepgaand inzicht in en begrip van de anatomische en psychologische kennis van de mens.

In China beschouwt men het menselijk lichaam als een netwerk van energiebanen (de meridianen). Dat netwerk bevat en vervoert de levensenergie (Qi) door het lichaam, houdt het in stand, voedt het en laat het leven. Dit netwerk verbindt de buitenkant van het lichaam met de binnenkant, de organen.

Doordat de meridianen aan de oppervlakte liggen, kan, door massage van de daarop aanwezige energiepunten, de conditie van de inwendige organen worden beïnvloed. Natuurlijk kunnen zo ook klachten worden behandeld die direct met het huid te maken hebben.

Tuina maakt o.a. gebruik van technieken als wrijven, drukken, kneden, draaien, knijpen, draaiende bewegingen, kloppen e.d., waarbij de therapeut zowel zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen gebruikt. Tuinamassage heeft ook veel gevarieerde manipulatietechnieken. De keuze van de techniek berust op de oorzaak van de ziekte en de klachten van de patiënt.

Het lijkt allemaal nogal ruw en krachtig. Als je een goede Tuinatherapeut bezig ziet, is het meer ballet en oerdans, wat er op je lichaam plaatsvindt. En zo voelt het ook.

Tuina verbetert de gezondheid van zowel de lichaamsstructuur als van het bewegingsapparaat. Het heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie door het lichaam stroomt zoals het hoort. Op die manier kan pijn worden bestreden en kan ervoor worden gezorgd dat het bewegingsapparaat normaal functioneert. Daarnaast verbetert Tuina in belangrijke mate de weerstand van het lichaam. Een Tuina behandeling heeft daarnaast tot gevolg dat gifstoffen uit het lichaam worden verdreven.

Tuinamassage wordt ook vaak toegepast bij kleine kinderen. Bij een kind is tot ongeveer 6 jaar het meridiaansysteem nog niet volledig ontwikkeld. De energiepunten liggen erg dicht bij elkaar zodat die moeilijk afzonderlijk kunnen worden beïnvloed. Daarna is een meridiaanmassage beter geschikt.

 

Tuina is heel goed toe te passen bij b.v.:

  • Migraine
  • Ischias en andere vormen van chronische pijn.
  • Voor klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen en klachten die samenhangen met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademhalingsproblemen.


 

* Nek klachten
* Schouder klachten
* Rug klachten
* Afvallen
* Stop met roken
* Hooikoorts
* Slaaploos
* Tenniselleboog
* Eczeem
* Reumtoide
* Depressie
* Spanning
* R.S.I (Repetitive Strain Injury)
* Tinnitus (oorsuizingen)
* Hoge bloeddruk
* Astma / CARA
* Hoesten
* Maagzweer
* Suiker ziekte
* Hoofdpijn *Menstruatieklachten
* Stress